Spreekt Aikido je aan ?

Iedereen die dit wenst kan spontaan binnen springen om eens mee te doen. Neem dus deel aan je eerste 3 GRATIS proeflessen en kijk of het je ligt! Schrijf je in via bovenstaande knop!

De minimum leeftijd is 12 jaar, tenzij je al enkele jaren een andere krijgskunst hebt beoefend. Er is geen maximum leeftijd. Om voor een eerste keer deel te nemen volstaat losse kledij (een jogging of dergelijke = ok). Als je reeds een judopak hebt mag je dit natuurlijk ook dragen. Dus, heb je zin om Aikido te proberen, aarzel dan niet en kom langs!

Iedereen is steeds welkom voor een gratis kennismaking met aikido! Je kunt op elk moment instappen!

Het lesgeld bedraagt:

30 €/maand, volwassenen (d.i. 3 €/les) + 35 € verzekering per jaar.

Leden die reeds lid zijn bij een andere VAV club en via die club al een verzekering hebben betalen dan 260 Euro per jaar.

15 €/maand, < 16 jaar + 35 € verzekering per jaar.

50 € voor een 10-beurtenkaart + 35 € verzekering per jaar.

Ons rekeningnummer voor alle betalingen via overschrijving is: BE78 0018 0927 2086.

Het huishoudelijk reglement van de IHAM kunt u hier nalezen.

Het huishoudelijk reglement van onze club kunt u hier nalezen.


Wat doen we?

Aikido is een krijgskunst (martial art) die door Morihei Ueshiba uit de technieken van de Japanse samoerai, en in samenhang met verschillende filosofische en religieuze tradities ontwikkeld is. De confrontatie met de partner wordt niet gezocht voordat men zelf wordt aangevallen. Daarom moet de Aikidoka leren leiding te geven aan de energie die op hem of haar afkomt. Om leiding te kunnen geven aan andermans energie is het van groot belang om rustig te blijven en niet in paniek te raken.

In een dojo oefen je samen met anderen om je eigen centrum, je eigen identiteit te ontdekken, te vergroten of te verfijnen. Door vloeiende bewegingen en met respect voor elkaar krijg je na enige tijd een “vrij” gevoel op de mat. Dit vrij gevoel met inzet voor elkaar is sowieso en maatschappelijk herkenbaar iets waar we geregeld bij stil staan.

Aikido is een manier van zelfontwikkeling, het competitieloze aspect van deze krijgskunst geeft je de kans om je eigen persoonlijkheid volledig te laten ontplooien.

Aikido betekent letterlijk de weg (Do) van het ontmoeten en in overeenstemming brengen ( Ai) van het zelf met de levenskracht ( Ki). Het centrale doel is zelfrealisatie door middel van discipline, die begint met het aanleren van correct gebruik van fysieke energie. Er ontstaat een toename van de kracht die Ki genoemd wordt. De leerling leert gebruik maken van deze Ki-kracht in plaats van louter spierkracht, waardoor de eigen bewegingen harmonisch samengaan met die van de partner.

Hiermee wordt tevens de complete conditie van het lichaam verbeterd. Door stretchen wordt de leerling zich bewust van de houding van de ruggengraat en ontwikkelt hij sterke en soepele spieren en gewrichten. Gecombineerd met een goede lichaamshouding leidt dit tot grotere harmonie tussen lichaam en geest, een positieve mentale instelling en meer zelfverzekerdheid in het dagelijkse leven.

Handleiding voor leerlingen.

Door te klikken op volgende link (Handleiding voor leerlingen opgesteld door de 'International Aikido Association' in 2011 ), kan je de handleiding voor leerlingen, opgesteld door de International Aikido Association bekijken of downloaden naar uw computer.

Deze handleiding is bedoeld om zowel beginnende alsook gevorderde leerlingen een dieper inzicht te geven in hun Aikido training. Leerlingen komen om verschillende redenen naar Aikido, en ieder van jullie moet kunnen uitmaken wat Aikido voor hem of haar kan betekenen.

Hoewel deze handleiding je niet kan helpen in dat soort van persoonlijk begrip, zal het je toch een inzicht verschaffen in de geschiedenis, principes en het raamwerk, de basis, van Aikido.

Het lezen van deze handleiding is niet voldoende om Aikido te begrijpen, alleen een toegewijde training kan dit voor je doen. Immers, zonder training is er geen Aikido, en zonder training staat deze handleiding vol met lege woorden.